Dugg på utsiden av vinduer eller skyvedører?

Har fått flere henvendelser om dette nå i overgangen mellom sommer og høst. Grunnen er at moderne vinduer og dører er så mye bedre isolert enn tidligere. Det betyr at vinduene/dørene blir kaldere på utsiden, da varmen fra innsiden ikke trenger ut slik som tidligere. Og kalde flater kan skape kondens når det er fuktig luft ute.

Om duggen er i markerte felt så skyldes det at deler av vinduene/dørene er «beskyttet» av takutstikk eller lignende.

Her er hva Sintef sier om dette:

Grunnen er enkel: Moderne vinduer isolerer langt bedre enn eldre vinduer. Dette betyr at vinduene blir kaldere på utsiden, da varmen fra innsiden ikke trenger ut. Og kalde flater skaper kondens, som forskerne kaller det, eller dugg, som vi kaller det.

– Det blir det samme som en bil som står ute, eller kondensen du ser på trevegger, forklarer Risholt hos SINTEF.

I så måte er dugg på utsiden av vinduene dine et godt tegn. I alle fall for strømregningen og miljøet. Også snø som ikke smelter på utsiden av vinduene dine tyder på lite varmetap, og dermed mindre strømbruk og økonomisk gevinst.

Duggproblemet skal være størst på våren og høsten, og aller størst i høstnatten. Er det klarvær må du dessuten regne med mer dugg enn om det er overskyet.

BRA FOR DEG: Egentlig burde vi være glad i dugget. Det betyr nemlig at man bruker mindre penger på strøm, da varmen holdes inne i huset.

– Det har med varmeutvekslingen mellom huset og himmelen å gjøre, som gjør vindusflaten kald, sier Risholt.

Det hjelper derfor å ha noe som sperrer mellom vinduene og himmelen. Dette kan for eksempel være takutstikk, vinduer som er trukket inn i huset eller markiser.

Dvs. dugger det utvendig, så har du godt isolerte vinduer/dører som hjelper til med å holde strømregningen nede.

/erik